Navigation Menu+

TEATER OG SKUESPILLERNE

Posted on jan 2, 2018 by in Teater

Det er mange som sitter med en liten skuespiller i magen. Deres store drøm er å gjøre karriere på et teater scene eller foran kameraet. Noen har virkelig talent og kunne klare seg veldig bra, mens andre igjen vil nok slite en del. Det har kommet en god del skoler rundt omkring i verden som hjelper de håpfulle til og nå sine mål. Jeg skal kikke litt på noen av disse nå i denne artikkelen og muligens flere fremover.

Skoler i Norge

Skoler i Norge

Det og bli en god skuespiller i Norge krever også en utdannelse i faget. Og det er blitt mange skoler som tilbyr dette faget etterhvert. Du kan få en mastergrad etter to år eller en bachelor grad etter tre år, mens andre grener innen teater og film, teaterteknik, skuespill, instruksjon og scenografi krever fire års studie. Kunsthøyskolen i Oslo tilbyr sine studenter regikunst, scenografi og skuespillerkunst. Disse fagene er på tre og fire års skolegang. Høyskolen i Østfold tilbyr sine elever scenografi og skuespillerkunst som begge er på tre år. Høgskolen i Nesna har dramapedagogisk utdannelse som er på tre år. Høyskolen i Volda tilbyr dramapedagogisk og utøvende teatervirksomhet som er på tre års skolegang. Høyskolen i Oslo det samme som Volda. Universitetet i Agder byr på teaterkunst og dramapedagogikk som også går over tre år. Høyskolen i Nord Trønderlag har skuespillerkunst og teater administrasjon også på tre års studie. Universitetet i Oslo tilbyr fordypningsstudium i teatervitenskap som går over to år. Universitetet i Bergen har teaterhistorie, dramaturgi, regikunst, skuespillerkunst, teaterestetikk og teaterteori som varer i tre år og fordypningsstudium i teatervitenskap som går over to år.Høyskolen i Bergen tilbyr fordypningstudium i dramapedagogikk som er på to års skolegang.

For de minste

For de minste

Bærum teaterskole som er basert på barn mellom fem til atten år, dette er teater skole kurs beregnet for de minste barna og ungdommer som viser sin iteresser for teater og drama. Oslo teaterskole er for barn i aldersgruppen syv til nitten år som er delt opp i seks forskjellige avdelinger etter alderstrinn. Fyllingsdalen teater skole har også et bra tilbud til de minste skuespiller spirene, mellom syv og nitten år. Vestlandske Teatersenter tilbyr de minste i aldersgruppen seks til tyve år teater trening og talent utviklings program. Aurskog Høland Bygdetun har også en teaterskole for barn, aldersgruppe syv til fjorten år. Ask teaterskole har også et bra tilbud til barna i alderen seks til femten år. Dette var noen av skolene som tilbyr alt fra enkle kurs opp til master og bachelor grader, det er mange flere av dem land og strand rundt så du finner garantert et tilbud i ditt nærområde.

 

Litt Norsk Teaterhistorie

Litt Norsk Teaterhistorie

Det som var det første Norske profesjonelle teater var Christianin Offentlige Teater eller Det Strømbergske teater som det også ble kaldt. Det hadde åpning i slutten av 1820 tallet. Et av de mest kjente teatre vi har i landet er nok uten tvil Nasjonaltheateret. Det åpnet i slutten av 1800 tallet og det var da Bjørn Bjørnson som vart den første teatersjefen der.  Teatret var i privat eie fra starten av men sakte kom kommunen og staten inn i bildet og overtok teateret helt i midten av 70 tallet.