Navigation Menu+

TEATER I ASIA

Posted on apr 24, 2018 by in Teater

Teater i Asia, da spesielt i Kina har lange tradisjoner. Det er nok den eldste teater tradisjonen som er. Forløperen til det Kinesiske teateret finner man så tidlig som på 1000 tallet F.Kr, da Zhu dynastiet eksisterte i Kina.

Da med forskjellige kultiske danser og sanger utgjorde det starten på det Kinesiske teateret. Man vet at hoffet hadde egene komikere og mimikere som var fast ansatt for og underholde og more hoffet.

Kina

Kina

Det som regnes som den tiden da det Kinesiske teateret vart fult utviklet skjedde under Tang dynastiets tid som var i starten på 600 tallet og varte til rundt 900 tallet. Det var keiseren Ming Huan som grunnla Kinas første skuespiller skole rundt 700 tallet. Det var da i form av et slags musikk teater som vart vist frem, det ble ikke før i Yuan tiden at teateret slik vi kjenner det ble til. Da hovedsakelig med drama forestillinger som hadde opprinnelse i fra virkeligheten.Teater formen ble endret under de forskjellige dynasti epokene, under Ming dynastiet ble det lagt mere hovedvekt på syngespill med innslag av akrobatikk og dans.

 

Det moderne Kinesiske teateret

Det moderne Kinesiske teateret

Det som regnes som det moderne Kinesiske teateret kom i starten av 1900 tallet og hadde da de startet og følge den Europeiske måten og fremføre teater på. Det ble delt opp i to typer teater, musikk teater og tale teater. Det ble da satt opp forestillinger som de Europeiske dramatikerene hadde skrevet. Shaw, Ibsen, Hauptmann og Maeterlinc var de mest brukte dramatikerene de hadde til og begynne med. Dette gjorde at Kinas egene forfattere begynte og bruke den Europeiske stilen i sine stykker og det var da spesielt tre stykker som gjorde seg godt bemerket med den nye stilen. Det var Xiong Foxi, Tian Han og Hong Shen som ble ansett som de beste på den tiden. Men man beholdt mye av den tradisjonelle stilen de hadde brukt opp igjenom årene. Mange stykker vart satt opp med dans og akrobatikk i skjønn forening.

 

 

Skygge teater

Skygge teater

Skygge teater har også eksistert i lange tider i Kina, man har spor etter dette helt tilbake til Han dynastiets tid, hvor det er skrevet at keiser Wu ble underholdt av denne typen teaterform rundt 100 år f.Kr. Men det er ikke før i Song dynastiets tid det har blitt bekreftet historisk at kunstformen virkelig eksisterte. Dette ble fort en populær teaterform og det utviklet seg til og bli et profesjonelt yrke etter kort tid. Man fikk mange grupper og artister som reiste landet rundt for og holde sine forestillinger og show. Da de Mongolske styrkene inntok Kina under Yuan dynastiet likte de denne formen for teater og tok den med seg videre på sine reiser rundt omkring i Asia. Dette medførte til at det ble lagt inn en blanding av den Kinesiske stilen og den arabiske stilen som gjorde det enda mere populært. Så kom Ming dynastiets tid og skygge teateret ble penslet over på den buddistiske historiens hendelser gjennom tiden. Utviklingen fortsatte lenge, men da kinoen gjorde sitt inntog i Kina avtok interessen for skyggeteater forestillinger og mange solgte da sitt utstyr til Europa hvor innteressen fortsatt var relatift bra.