Navigation Menu+

TEATER I AMERIKA

Posted on apr 14, 2018 by in Teater

Europeisk teater har en lang historie bak seg, men over i Usa er det forståelig nok kommet en del senere. Det som anses som det første teateret der ble satt opp i starten på 1700 tallet i Williamsburg i Virginia, etterfulgt av Dock Street Theatre i Charlstone i South Carolina rundt 20 år senere.

Det hadde vært fremført teater forestillinger lenge før den tiden, men da under andre forhold en i et teaterbygg.

Dock Street Theatre

TEATER I AMERIKA

Det orginale Duck Street Theatre ble angivelig totalskadet i storbrannen som rammet byen i 1940 tallet hvor mye av det franske distriktet mistet en god del bygninger. Dagens teater vart oppført som et hotell rundt 40 år senere men ble så omgjort til teater i midten av 1930 tallet. Det har nå fått sin plass i listen over historiske bygninger i Usa. Her påstår man at det er gjenferd som er ute på vandring inne i lokalene til teateret. Med over 300 års historie er bygningen da også blitt et yndet sted hvor man kan få oppleve spøkelsene også ikke bare teaterfremføringer for de som gjerne vil oppleve den type underholdning, om man kan kalle det underholdning da.

Artistene

Man mener at når Engelskmannen Lewis Hallam kom over til Usa at det ble starten på det profesjonelle miljøet over der. Han og broren William var de første til og arrangere en gruppe skuespillere i fra Europa og tok de så med over til Usa hvor de startet opp sine teatersykker på de forskjellige plassene i koloniene som var kommet til. De tok med seg de mest populære stykkene som ble holdt i England på den tiden, som Othello, Hamlet, Rickard III, The Recruting Officer med flere. Det første stykket som de satte opp var imidlertidig The Merchant of Venice i starten på 1750 tallet. De klarte seg veldig bra som pionerer på sitt felt over der, noe som gjorde at de ble bedt om og ta en tur til Jamacia for og opptre der også. Interessen for teater økte hele tiden der de ferdes og det tok ikke mange årene før Lewis Hallam JR startet sitt eget teater i New York, her satte han opp stykket The Prince of Parthia som sin første forestilling.

Krigen

Når så frihetskampen som den American War of Independence startet opp i midten av 1770 tallet ble det forbudt i flere stater og drive med fremføring av alle typer teater stykker. Så det gikk ikke så godt for teatrene rundt omkring i Usa så lenge krigen pågikk, men dette tok seg raskt opp igjen da krigen var over etter ca åtte år.

Etter krigen

Etter krigen

Da krigen var over kom det flere teatere rundt omkring i de forskjellige statene. Som The Walnut Street Theatre i Philadelphia i Pennsylvania.Det omtales som det eldste teatret som uavbrutt har vert i drift fra starten av og til dags dato i den Engelsktalende verden. Det ble også fremført teaterstykker på elvebåter og store flåter man reiste rundt med. Det var litt om det Amerikanske teaterets spede begynnelse.