Navigation Menu+

STORE KJENTE TEATERE

Posted on jan 14, 2018 by in Teater

Det har blitt en del teatre rundt omkring i verden i løpet av årene. Noen av de skal vi ta en nærmere titt på her. De som er mest kjent her i Norge er nok Nasjonalteateret, Det Norske Teateret i Bergen og Oslo Nye Teater som vi starter med.

Norske teatere

Norske teatere

Nasjonalteateret var ikke det første teateret vi fikk i Norge, det var Christiania Offentlige Teater som ble etablert i slutten av 1820 årene. Nasjonalteateret startet opp i 1899 og da med Bjørn Bjørnson som den første teatersjefen etterfulgt av Vilhelm Krag. Det Norske Teateret i Bergen hadde sin åpning i 1850 mens Oslo Nye startet opp i slutten av 1950 tallet.

 Gamle teatere

The Curtain Theater

Det finnes menge gamle antikke teatere ute i verden, både store og små. En av dem er det Greske teateret i Epidauros som ligger i Hellas. Det skal ha blittlagd på 300 tallet f.Kr av Polykleitos den yngre. Dette teateret har forbauset forskerne verden rundt, akustikken her er enestående. Noe man ikke kan forstå at de allerede da kunne forme bygninger som ga en så god akustikk. Globe Theatre i London ble bygget i slutten av 1500 tallet, det er et typisk Engelsk renessanseteater hvor det ble satt opp mange av William Shakespeares stykker.

Theatre i Tokio.

England har flere gamle erverdige teatere og vise frem, som ble startet på omtrent samme tiden.The Teatre som ble satt opp i midten av 1570 tallet, The Curtain Theater i fra samme tidsperiode, The Rose ca ti år senere, The Swan i midten av 1590 tallet, The Fortune fra 1600 tallet og The Red Bull fra ca 1604. Dusseldorfer Schauspielhaus har sine røtter tilbake til slutten av 1800 tallet og er fortsatt i virksomhet den dag i dag. Balboa Theatre som ligger i San Diego ble bygd i midten av 1920 tallet og er også fortsatt i virksomhet. Det har også fått sin plass inn i landets liste over nasjonale historiske bygninger. BAM Harvey theatre i New

Balboa Theatre

York åpnet i begynnelsen av 1900 tallet. Det ble bygget for hovedsaklig for Shakespears sine stykker, men det ble også satt opp andre stykker innimellom. Et teater av litt nyere tid er National Noh Theatre i Tokio. Det ble bygget i begynnelsen av 1980 tallet.Det som gjør dette teateret unikt er at det er bygget i Cypresstre som er ca 400 år gammle. Over til Frankrike og Salle Richelieu som du finner i Paris. Det stammer i fra sendt på 1600 tallet, foruten

Margravial Opera House

og være et teater er det også et museum for det Franske teateret. Minack Theatre ligger i Cornwall i England, det stammer i fra begynnelsen av 30 tallet. Dette er en utendørs teater som ligger rett ved havet. Margravial Opera House som ligger i Bayreuth i Tyskland ble satt opp i midten av 1740 tallet. Det blir betegnet som det fineste Barokk teateret i Europa. Med en scene som var hele 27 meter dyp var den lenge Europas største scene.