Navigation Menu+

NORSKE STJERNER 2

Posted on mar 16, 2018 by in Teater

Blant de mange store stjernene på scenen vi har her i landet er det mange som har en karriere som ikke bare er som teater artist eller skuespiller. Noen av dem har mange forskjellige typer av karriere og forholde seg til.

Inger Lise Rypdal

Inger Lise Rypdal er en av disse artistene som har valgt flere grener av det kunstneristiske slaget.

Forfatter, skuespiller og sanger er variantene hun har valgt og satse på. Hennes gjennombrudd kom innen musikken da hun sammen med artisten Terje Mosnes hadde den norske versonen av sangene Fru Johnsen og Romeo og Julie.

Hun var nok den kvinnelige artisten som var mest fremtredende i norsk populærmusikk rundt 70 årene og har vert med på mange forskjellige plate innspillinger.

Det har blitt ca 15 studiealbum, 12 samlealbum, over 40 singeler, rundt 15 innspillinger over i Sverige og en plate serie med over 20 plater som heter Treff Serien. Så dette er en aktiv kvinne innen musikken.

Men hun stoppet ikke med det, det har også blitt mange roller innet teateret. Nesten 30 forskjellige stykker har hun vert med på og over ti filmer har hun også rukket innimellom mange tv serier og program hun har deltatt i.

Som forfatter har hun foreløbig gitt ut tre bøker av forskjellige varianter.

Maj Britt Andersen

Maj Britt andersen som er lillesøsteren til Inger Lise Rypdal har også satset på flere varianter innen kunsten.

Hun er sanger,artist og skuespiller, mest kjent er hun nok for sine barne musikk og sine opptredener i teater beregnet for barna.

Hun begynte sin karriere allerede som seksåring, i et sankor som het Unge røster og som 14 åring ble hun med i dansebandet Bruno i rundt 10 år med litt til og fra i perioder.

Hennes platedebutt ble til i midten av 70 tallet med LP plate som het La oss leve livet her og en singelplate som het Et lite under, det var nok her veien videre ble beseglet i hennes karriere.

Det har blitt nesten 20 plater som soloartist, rundt 10 med andre artister nesten 20 oppsett på teater, tv serier og show så langt i karrieren hennes. Aktiv kvinne dette ja.

Hun har også mottat en god del priser opp igjennom årene for sitt arbeid, sånn som spelemannsprisen for den beste barneplate og teskjekjerringprisen med flere, rund ti forskjellige priser har det blitt så langt.

Kari Sundby

Kari Sunby i fra Oslo, født i midten av 30 tallet var en teaterregissør og skuespiller.

Hun hadde sin debut i Nasjonalteateret i begynnelsen av 50 tallet og ble så fast ansatt ved teateret kort tid etterpå, hvor hun ble i rundt 10 års tid.

Hun fortsatte sin karriere ved flere andre teatere rundt om i landet og er nok best kjent for sin rolle i urpremieren av Folk og røvere i Kardemomme by, samt Villanden og Drivhuset.

Hun var også med på flere filmer underveis i karrieren, filmer som Hjem går vi ikke, Bussen, Douglas og Flukt fra paradiset.

Fjernsynsteater fikk hun også tid til og bli med på før hun til slutt ble regissør ved Oslo nye teater på 70 og 80 tallet.