NORSKE SKUESPILLERE

Det har blitt mange norske skuespillere opp i gjennom årene som har gjort stor suksess, ikke bare her i landet men også internasjonalt. Noen av dem skal vi se litt nærmere på her.

Leif Juster

Leif
Juster

Leif Juster er nok den som er en av de mest kjente som omtrent alle har sett på scenen eller på tv. Juster ble født i 1910 og døde i 95, han var en allsidig artist. Skuespiller, komikerog sanger, han var også teatersjef i perioder. Han debuterte som som artist allerede tidlig på 30 tallet, da på Chat Noir høstrevy. Deretter startet han på Oslo Nye Teater som elev hvor han også ble ansatt etter skoletiden. Noen av hans mest kjente fremføringer er Mot normalt, Skolesketsjen og Prammen og Maddamen. Det ble også en del filmer etterhvert på Juster, Fjols til fjels er jo en slager, Freske fraspark, Mannen som ikke kunne le, Skraphandlerne og den forsvunnende pølsemakeren var noen av dem. Det ble mange utmerkelser også på han, Kongens fortjenestemedalje, Amandas hederspris, Ridder av 1. Klasse og Leonardstatuetten var noen av dem.

Per Asplin

Per
Asplin

Per Asplin født 1928 og døde i 96 var også en alsidig artist, skuespiller, sanger og revyartist. Han debuterte som plateartist i starten på 50 tallet og som revyartistrett etterpå.  Han var også med på musikalen Fantasticks som gikk tidlig på 70 tallet. Det ble også tid til The Monn Keys som medlem av gruppen på 50 og 60 tallet, da sammen med artister som Arne Bendiksen, Oddvar Sanne, Sølvi Vang, Nora Brockstedt og Fredrik Conradi. Film roller ble det også på Aspelin, Jul i skomakergata, Orerasjon sjøsprøyt, Hjelp vi får leilighet og Et døgn uten løgn var noen av dem.

Alf Prøysen

Alf
Prøysen

Alf Prøysen født i 1914 og døde i 1970 var også en allsidig artist og godt kjent i Norge. Visesanger, forfatter og som skuespiller som jobbet i aviser, i radio, i tv, skrev bøker og sanger. Noen av de mest kjente sangene var nok Steinrøysa neri bakken, Skillingsvisene og Himla og Roger. Det ble også mange sendinger på radio, spesielt barneprogrammer som lørdagsbarnetimen hvor han sang og fortalte historier. Det ble mange bøker, sanger, romaner, barnebøker, plater og filmer på Prøysen gjennom hans karriere. Noen av hans teaterstykker blir fortsatt satt opp på teatrene rundt omkring.

Per Aabel

Per
Aabel

Per Aabel er også et godt kjent navn i Norge, født i 1902 og døde i 99. Han var skuespiller, tegner, danser, instruktør og koreograf. Hans karriere var vel tidlig satt da begge hans foreldre også var skuespillere, han dro til London for og ta sin utdannelse i dans og til Paris for utdannelse innen tegning. Det var på tidlig 20 tallet at han debuterte som balett danser, etterfulgt av karriere som danse lærer og så som instruktør, debutten som skuespiller kom ca ti år senere, da på Oslo Nye Teater. Det ble også flere filmer på Aabel, Et spøkelse forelsker seg og Forandring fryder var to av dem. Bøker ble det også flere av opp igjennom årene. Alene på scenen, Du verden og Askepot den nyskjerrige kone var blandt dem. Det ble også noen priser på han som St.Halvards medaljen, Karl Gerhards Hederspris og Årets Peer Gynt.