Navigation Menu+

NORSKE SKUESPILLERE 2

Posted on feb 14, 2018 by in Teater

De Norske teater skolene har igjennom tidene adlet mange stjerner her til lands, både innenfor grensene og internasjonale kjendiser har det blitt. Noen flere av dem skal vi se litt nærmere på her.

Aud Schønemann

Aud Schønemann

Fleksnes serien

 

 

 

 

 

 

 

 

Aud Schønemann er et navn de fleste kjenner til her i landet, som mange på den tiden hun startet sin kariere var også hennes foreldre skuespillere. Det var August Schønemann og Dagmar Kristensen som var hennes foreldre og pådrivere. Hun debuterte tidlig som skuespiller, men det som hun aller mest er kjent som er som Valborg i Olsenbanden filmene og modern i Fleksnes serien som gikk på Tv. Men det er jo andre serier hun også er godt kjent i fra som Margit i Fredrikssons fabrikk og Lily Hansen i Skulle det dukke opp flere lik er det bare og ringe. Hennes mann Jan Pande Rolfsen var da også en skuespiller av yrke, noe som deres sønn Pål også har blitt. En familietradisjon kan man vel kalle det. Hun har mottat mange priser for sin prestasjon på scenen og forran kameraet, Teaterkritiker prisen, Oslo bys kulturpris, Leif Justers ærespris, Ridder av første klasse av St. Olavs Orden og Amandakomiteens ærespris for og nevne noen av dem. Det ble godt over 30 filmer som hun var med på opp igjennom årene og mange episoder med tv serier rakk hun også, så hun har et solid navn innen den Norske skuespiller miljøet.

Liv Ullmann

Liv Ullmann

Liv Ullmann er også et godt kjent navn her i landet, ikke bare som skuespiller men også som filmreegissør og manus forfatter. Hun ble født i Japan i 38, da hennes far hadde arbeid der på den tiden og de flyttet ikke til Norge før i 1945 da krigen var over. Allerede som elleve åring fikk hun sin første rolle i et barneteater ved Trøndelag Teater og veien videre ble nok satt der og da. Kun 17 år gammel dro hun over til England for og studere språk og teater og søkte senere på inntak på Statens teaterskole men kom ikke inn der på den  tiden. Men det ble alikevell flere roller på henne rundt omkring, noen små roller på Det Nye Teateret mm. Gjennombruddet kom nok når hu så fikk hovedrollen i oppsettingen av Anne Franks dagbok som ble satt opp på Rogaland Teater i slutten av 50 tallet. Det ble etterhvert flere roller på Liv ved dette teateret og hun fikk en bra fremgang i yrket der. Så kom jo det som man kaller Bergman epoken for Liv, hun fikk flere roller i hans stykker og suksessen fortsatte videre. Det har blitt mange priser og utmerkelser igjennom karrieren hennes,  Peer Gynt Prisen, Franklin D Roosevelts frihetsmadalje, Norsk Kulturråds ærespris, og Hedersgullbaggen er noen av de heders prisene hun har mottat. Utmerkelser som Golden Globe for beste kvinnelige hovedrolle, Filmfestivalen i Venezia for også den beste kvinnelige hovedrolle samt mange roller som hun vart nominert til men vant ikke helt frem på. Med nesten 20 filmroller ved siden av teater scenen har hun også satt solide spor i skuespilleryrket ikke bare her til lands men også internasjonalt.