Navigation Menu+

Nationaltheatret i Oslo

Posted on sep 19, 2019 by in Teater

Jeg tror jeg har mange med meg når jeg sier at dette er en av Oslos stoltheter, ja faktisk også hele landets stolthet. For det ligger jo i navnet på dette flotte og ærverdige teateret, at det er et nasjonalt teater og ikke et lokalt teater slik som mange av de andre teatrene våre. Jeg tenker at Nationaltheatret i Oslo er flott på flere måter, både når det kommer til det kunstneriske men også interiør og eksteriør er i en klasse for seg selv.

Ett av de tre store og kjente teatre i Norge

Det var Bjørn Bjørnson som var Nationaltheatrets første teatersjef, og han var sønn av selveste Bjørnstjerne Bjørnson. Teatret er ett av tre nasjonale scener, hvor de to andre er Det norske teatret og Den Nationale Scene. Men slik som Nationaltheatret er organisert i dag, så ligger faktisk også Osloteatret med navn Torshovteatret administrativt under Nationaltheatret.

Meget sentral beliggenhet i hjertet av Oslo

Jeg vet at de aller fleste vet hvor dette kjente teatret ligger, og man finner nok ikke noen osloborgere som ikke vet det i alle fall. Men for turister og tilreisende er det kanskje ikke alltid like selvfølgelig, at man vet hvor i byen det ligger. Når man går Karl Johans gate mot slottet, får man teatret på venstre side – før siste veikryss før man kommer til slottsbakken og slottet. Hvis man skal reise kollektivt, er bruk av tog eller T-bane det beste. Når man kommer ut fra stasjonen med samme navn, er det kun noen få minutters gange som skal til. Parkering er både dyrt og tungvint, så tog eller bane er absolutt å anbefale.

Lang debatt før plasseringen ble bestemt

Lang debatt før plasseringen ble bestemt

Det at Nationaltheatret ligger sentralt i Studenterlunden i Oslo, var slett ingen selvfølge da stedet for det nye teatret skulle vedtas. Det tok faktisk flere tiår før man ble enige, ja om de i det hele tatt kan si at de noen gang ble enig. Det var Universitetet i Oslo, som var de hardeste motstanderne av å ha Nationaltheatret i Studenterlunden.  De begrunnet sin motstand med at de syntes at et teater, slott, storting og ikke minst et universitet – ikke hørte naturlig sammen i et så lite område av byen.

Kan takke Bjørnson og Ibsen

Den siste gangen saken ble fremmet om en plassering av Nationaltheatret i Studenterlunden, var i 1888. Dette var på en tid hvor både Bjørnson og Ibsen hadde blitt internasjonalt kjente, og dette gjorde at universitetet kom i andre rekke og ikke hørt i sine protester – da Ibsen og Bjørnson støttet forslaget om nettopp dagens plassering av teateret. Selv om universitetet måtte se seg slått av Ibsen og Bjørnson, så fikk de medhold i at Nationaltheatret sin inngang ikke skulle vende mot universitetet. De krevde også at det nye bygget, ikke skulle bygges høyere enn deres – også dette fikk de innfridd. Senere skal vi nok se mer på selve innholdet i teatret, og ikke minst bli bedre kjent med hvilke teatersjefer som har versert innenfor husets fire vegger opp gjennom årene.