Kjente skuespillere fra Australia

Kjente skuespillere fra Australia

Australia har fostret mange kjente skuespillere, og flere kan nevnes, for eksempel Nicole Kidman, Russell Crowe, Heath Ledger og Cate Blanchett. Filmindustrien i Australia har vært preget av konkurranse med Hollywood, og det var først i 1930-årene at filmproduksjonen fikk sitt gjennombrudd i landet.

På 1970-tallet hadde man “den australske bølgen” som var en bølge av mye kreativitet i Australia. Blant annet så opprettet man The Australian Film Commission, og i Sydney opprettet man en filmskole. Under denne perioden fikk man flere regissører, som for eksempel Peter Weir og Donald Crombie, og flere filmer ble populære som for eksempel Crocodile Dundee, Mad Max og Against the Wind.

Etter denne perioden har australsk filmproduksjon fått mer oppmerksomhet internasjonalt med filmer som for eksempel The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert; Babe; og Shine. De australske stjerneskuespillerne og regissører har senere reist til Hollywood og gjort stor karriere, og man har samarbeidet om talentfulle sjeler i filmindustrien.

Skuespillere

Hvis man ser på australske skuespillere, så er for eksempel Cate Blanchett et viktig navn å nevne. Hun studerte i Sydney og fikk sitt gjennombrudd i 1998 i filmen Elizabeth. I filmindustrien er hun kjent for å være en allsidig skuespiller som kan spille i flere forskjellige sjangre. Blant annet så har hun spilt i Ringenes Herre, An Ideal Husband og The Gift. I tillegg har hun vunnet en Oscar for birollen Katharine Hepburn i The Aviator, og også en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle i filmen Blue Jasmine.

Russell Crowe er en annen kjent australsk skuespiller som har et godt rykte i Hollywood. Han begynte med å spille i australske TV-serier når han var ung, og filmkarrieren startet han i filmen Prisoners of the Sun i 1990. Gjennombruddet i amerikansk film fikk han gjennom filmen The Quick and the Dead i 1995. I 2000 fikk han en Oscar for hovedrollen i Gladiator, og han har også fått en Golden Globe for rollen John F. Nash, i filmen A Beautiful Mind i 2001. I tillegg har han spilt i filmer som The Insider, Body of Lies og The Nice Guys.

Skuespillere

Nicole Kidman begynte sin karriere i australsk film, og ble først kjent i serien Vietnam i 1985. Hun debuterte i amerikansk film i Dead Calm i 1989. En av grunnen til at hun er blitt så kjent er at hun lenge har vært gift med den amerikanske skuespilleren Tom Cruise, som hun ble kjent med gjennom filmen Days of Thunder. Gjennombruddet i karrieren kom i filmen To Die For i 1994, der hun hadde hovedrollen. Kidman er en allsidig skuespiller og har lenge vært sentral i internasjonal film. Hun fikk en Oscar for sin rolle Virginia Woolf i The Hours i 2002, og har også vunnet en Emmy for sin rolle i Big Little Lies i 2017.

Nicole Kidman har også spilt i filmer som for eksempel: Moulin Rouge!, Dogville, The Golden Compass, Rabbit Hole, Grace of Monaco og The Beguiled. Australia er dermed et land med lang filmhistorie, og et land som har fostret stjerneskuespillere.