Hold ut – gi aldri opp

Vi har skrevet flere artikler om skuespillere som lever ut drømmen, både i Norge og i utlandet. Vi har også presentert flere forskjellige skoler og utdannelser som vordende skuespillere kan prøve seg på.Etter å ha fått seg en god utdannelse, trening eller ha prøvd seg i noen småfilmer, er man kanskje klar til å satse litt mer. Dessverre er det vanskelig å ta steget fra å være med kortfilmer, reklamer og jobbe litt som modell til å få en karriere innen film og tv-serier.

Å bli oppdaget

Det er mange hardnakket tror at de vil bli oppdaget av en talentspeider nesten uansett. Flere store skuespillere har blitt oppdaget på denne måten, men dessverre er dette unntaket. Når det er sagt, film- og tv-verden er ikke stor. De fleste kjenner hverandre, i større eller mindre grad. Hvis du ofte er på steder hvor du møter og ser regissører og andre skuespillere, gjelder det å tenke over hvordan du oppfører deg.

Å bli oppdagetOfte ser regissører og andre etter karakterer, etter personer som kan fylle bestemte rolle. Du kan ikke vite hvilke roller dette er, med mindre du har innside informasjon om vedkommendes neste rolle.  Derfor er det viktig å være fleksibel, men også vise at du har personlighet. Ha i bakhode at ethvert sted du befinner deg, er en scene. Det kan være at du blir observert av en som kan gi deg ditt livs sjanse.

Hvordan takle et nei

Er du en av de som ikke tåler å tape i spill? En av dem som raser hvis motstanderen har et perfekt sjakktrekk, velger dette rette i tjue-ett eller knuser hæren din?  Da må du begynne å øve. Å spille de nevnte spillene eller andre favoritter, kan være en god måte å trene opp ”tape-muskelen”.

Du vil få flere nei enn ja. Slik er bransjen. Derfor er det svært viktig å lære seg å takle et nei. Hvis du ikke klarer det, kaster du bort verdifull tid og energi. Det beste du kan gjøre når du har fått et nei er å:

  1. Analyser rollen du søkte på. Er dette en rett rolle for deg? Er du sterkere på komedie enn tragedie for.eks.
  2. Hvordan var fremføringen? Vær analytisk og kritisk. Kunne du gjort noe bedre? Er det en annen tone du kunne valgt? Hvis de tar opp fremføringen på video, kan du spørre om å få en kopi.
  3. Hadde du forberedt deg godt nok? Hvor godt kjenner du til regissøren og de filmene vedkommende har laget? Dette kan gi deg verdifull informasjon som kan hjelpe deg å ha en målrettet innstilling til selve prøvespillingen.

Denne analysen vil hjelpe deg å føle at du har en viss kontroll over det som skjedde og at du kan lære av det. Samtidig må du også tillate deg selv å føle på skuffelsen. Hver gang vi prøvespiller, ønsker vi å vinne rollen. Du har brukt mye energi og tid på dette. Gråt, vær sint og uttrykk alle følelsene du har. Dette er helt lov, men så må du legge det til side.

Finne styrken til å prøve igjen

Finne styrken til å prøve igjen

Jo flere nei du får, jo vanskeligere er det å prøve på nytt. Noen av oss er flinke og klarer å børste av seg avvisninger. Andre blir slitne av å skulle håndtere avslag gang på gang. Derfor er det viktig å finne en god måte å håndtere avslaget på.

Her er noen forslag:

  • Planlegg noe morsomt etter prøvespillingen. Hvis alt går bra, kan du feire. Får du nei, så kan dette hjelpe på humøret.
  • Vær sammen med gode venner. Innimellom så kan vi bli sittende litt for mye fast i oss selv. Vi glemmer å være sosiale og spesielt å være sosiale med personer utenfor skuespillerbransjen.
  • Mediter eller gjør noe annet som hjelper deg å finne roen. Jeg pleier å slappe av med et spill på mobilen, et som ikke krever for mye tenkning.

Hold motet oppe

Hold motet oppe

Det er mange dager hvor det hele kan føles helt håpløst. Du kommer ikke inn på prøvespillinger, du får nei på dem, eller du får andre avslag. I perioder kan det føles som du aldri vil få en sjanse, en jobb. Det er i slike perioder at du trenger gode venner som kan hjelpe å dra deg opp igjen. Noen ganger trenger du kanskje en liten pause, men dette kan være litt farlig. Kanskje den perfekte rollen er rett rundt hjørnet. Samtidig vil du ikke klare å gi alt du kan i en prøvespilling hvis du mister motet helt. Vi kan bare anbefale deg å finne en metode som passer for deg, som hjelper deg å holde motet oppe. Erfarne skuespillere vil kunne fortelle deg at de har fått tusenvis av avslag i løpet av sin karriere. Selv når de er blitt store stjerner, med millionlønn, får de avslag. Ta det med humør og tenk at en dag blir det din tur.