Navigation Menu+

Fjernsynsteatret

Posted on nov 4, 2019 by in Teater

Jeg er av de som har vokst opp med Fjernsynsteatret på NRK, og jeg må vel være såpass ærlig å si at disse programmene bød på både glede og skuffelse. Men programserien holdt stand på statskanalen i over 30 år, så det bør jo tyde på at det var både kvalitet på det som ble vist – og nok TV-seere som trofast valgte Fjernsynsteatret som underholdning. Det er jo slik med alle TV-program, at noen blir fjernet og nye kommer til. Men la oss se litt nærmere, på det jeg vil kalle en av NRK sine mest kjente programmer gjennom tidene – det må eventuelt bare være Norge Rundt som er mer kjent og mer sett.

8. september 1960

Ja dette er altså den offisielle åpningsdatoen for det legendariske Fjernsynsteatret, som alle godt voksne husker og har et forhold til. Men den første forestillingen fant faktisk sted allerede i 1959, da Peter Brook sin «Telefonkiosken» ble vist. Men i perioden fra 1959 til 1960, så var Fjernsynsteatret inne i det som man kalte for en prøveordning.

Fjernsynsteatret sine ledere opp gjennom årene

Navnet Arild Brinchmann er nok kjent for de som kjenner historien, han var nemlig den første lederen av Fjernsynsteatret fra oppstarten og frem til 1967. Hans etterfølger var Tore Breda som hadde lederjobben så lenge som frem til 1980. Den tredje og siste lederen het Magne Bleness.

Stor egenproduksjon i starten

NRK og Fjernsynsteatret hadde sitt eget faste ensemble de første årene, og vi snakker faktisk om en egenproduksjon på mellom 20-25 oppsetninger årlig. Men etter hvert så ble det endringer på dette, dette fordi kostnadene ble for høye når produksjonsmetodene ble mer omfattende. Dette medførte at egenproduksjonen gikk ned, og det ble kjøpt stykker fra hele Europa og kanskje spesielt Norden.

Teatret for å eksperimentere

Det at valg av som skulle fremføres i Fjernsynsteatret, til tider har vært et omstridt kapittel – er ikke til å legge skjul på. Det ble nok slik at man kunne eksperimentere på denne scenen, spesielt med tanke på at Fjernsynsteatret ikke var avhengig av inntekter – på samme måte som andre teaterscener var.Med tanke på at det var NRK som stod bak Fjernsynsteatret, ble det kritikk for at forfattere som Pinter og Beckett fikk komme frem med sine stykker – som av mange ble oppfattet som både bisarre og merkelige.

Teatret for å eksperimentere

De store norske

Det var også viet stor plass til norsk dramatikk i Fjernsynsteatret, noe som kanskje ikke var så merkelig. De kjente store norske forfattere som Ibsen, Kielland, Hamsun, Hoem, Bjørnson, Garborg og Holberg hadde stykker som ble fremført i en årrekke. Vi skal ved en senere anledning, gå mer detaljert inn i enkelte teaterstykker. Det er slett ikke umulig, at vi tar for oss en del av det som i sin tid ble fremført både på Fjernsynsteatret og andre store norske scener landet rundt. Det at det snart er 30 år siden Fjernsynsteatret sist ble vist på TV, synes jeg fortjener en form for honnør og et tilbakeblikk på norsk TV- og teaterhistorie.