Navigation Menu+

Amerikanske skuespillere

Posted on jun 10, 2018 by in Teater

Store stjerner i teaterverden er det mange av. Meget dyktige skuespillere som virkelig lever seg godt inn i sine roller. En del har medfødt talent, mens andre lærer seg gradvis å mestre oppgavene de skal gjøre på scenen eller foran kameraet.

De har stort sett har alle vært innom en eller anen form for teaterskoler for å lære seg mest mulig om det og stå foran et publikum og virke mest mulig troverdig i sine roller.

Clint Eastwood

Clint Eastwood er et godt kjent navn innen filmen, han kommer i fra San Francisco i California. Skuespiller, produsent og regissør som har fått mange utmerkelser og ærestitler.

Kommandør av Æreslegionen, National medal of Arts, to ganger Oskar for beste regi, to Oskar for beste film, California Hall of Fame er noen få av dem.

Barneårene ble preget av mye flytting for familien, det var lite med arbeid så de måtte reise mye rundt for at faren skulle kunne finne arbeid.

De bosatte seg etter hvert Oakland hvor han så startet på skolen der, det ble mange forskjellige skoler på han da han viste liten interesse for skolen. Han avbrøt også sin skolegang før han hadde fulført college.

Han tok da forskjellige strøjobber frem til han ble innkalt til militærtjeneste. Han ble der i to år, da som svømmelærer i Fort Ord.

Etter militær tjenesten overtalte en venn han hadde blitt kjent med i det militære om og prøve seg som skuespiller. I en alder av 25 år debuterte han i filmen Tarantula, en science fiction monsterfilm.

Etter denne filmen hvor han ikke hadde så stor rolle ble det en Westernserie på Clint, i over syv år spilte han og Eric Fleming hoved rollene i serien. Han var fortsatt en som ikke hadde hatt det store gjennombruddet, selv om serien gikk over så mange år.

Gjennombruddet kom derimot når han fikk hovedrollen i tre filmer som går under Dollar trilogien. For en neve dollars, For en neve dollar mere og Den gode, den onde og den grusomme. Nå viste de fleste hvem Clint Eastwood var.

Nå kom filmtilbudene på rad og rekke. Neste det Ørneredet, en action, krig og eventyrfilm. Hang`em High som var nok en Western så ble det igjen en action film- Med alle midler.

Hans første film han var regissør i var filmen Misty- mørkets melodi, det var en triller hvor han selv også spilte hovedrollen i. Det var Don Siegel som hadde vert Clints læremester etter at de ble kjent i filmen Med alle Midler hvor Siegel var regissør.

De gjorde flere filmer sammen og hele tiden lærte han Clint hvordan man skulle regissere, noe han klarte ganske bra.

Karrieren tok virkelig av med serien som politimannen Harry Callahan i Dirty Harry filmene, det ble fem filmer i denne serien.

Men det er ikke bare i filmens verden han har hatt karriere. Han har også vært borgermester i California – i byen Carmel by the sea og spilt inn musikk. Selv om han har blitt 88 år gammel er han fortsatt i vigør.